Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starat se či nestarat, to je oč tu běží......

     Dnes se u jednoho z článků rozjela diskuze o tom, jak se lze či nelze postarat o seniory, jak je to těžké, případně jak to těžké není. Je zajímavé, že za ne tak těžké to považovali lidé, kteří tou zkušeností neprošli. Vždyť přeci je příspěvek na péči, tak to není problém. A navíc od jednoho z diskutujících vyplynula zajímavá věc, existuje pečovatelská služba, která si účtuje poplatky tak, že vlastně porušuje zákon.      Já jen doufám, že toto si přečtou ti, kteří mají pocit, že postarat se o staříčka je snadné.

     Většina lidí má ke svým rodičům hezký vztah. Spousta lidí také předpokládá, že se o svého rodiče ve stáří v případě potřeby postará. Srážka s realitou však může být velmi krutá. Samozřejmě, pokud je senior v pohodě a při smyslech tak je taková péče radostnou procházkou. Ovšem ono to tak být nemusí. 

     Lidi si většinou představují, že je příspěvek na péči a důchod, tak přeci není co řešit. Málokdo už ví jaká je výše příspěvku, za jakých podmínek se vyplácí. Maximální výše příspěvku je 12000,-, což se týká v podstatě pacientů ležících, nepohyblivých a už naprosto neschopných se o sebe postarat. Pokud se tedy bude jednat o starouška, který už potřebuje maximální péči, můžeme počítat, že má důchod a dostaneme se třeba na 22000,-. A z toho se platí všechno, pokud je rodina schopna zajistit po určitou část dne péči vlastními silami a zvládat její náročnost, může mít osobní asistenci na cca 10 hodin (asistentka přichází dřív než rodinný příslušník odchází do práce). Maximální cena za asistenci - daná prováděcí vyhláškou k zákonu o sociálních službách - je 130,-. Většina služeb se pohybuje mezi 100 - 120 Kč. Pokud budeme počítat pět dní pracovního týdne jsme na částce 20000 Kč měsíčně (při té stokoruně). A to jsem ještě nepočítala cenu za pronájem kompenzačních pomůcek. Půjčit se dá dnes už cokoliv, i polohovací postel a antidekubitní matrace, ale zadarmo to samozřejmě není. Pak jsou tu léky. Tedy vždy je to o tom, že rodina musí finančně přispět, protože příjem starouška to prostě nepokryje.

     Další problém je - kam s ním. Ono to zní hrozně, ale je to tak. Pokud rodina nemá dostatečně velký byt, může být problém umístění lůžka. Zvláště v případě že je staroušek už inkontinentní. Tam se i při nejlepší péči nevyhnete tomu, že to je trochu cítit.  Pokud je navíc i problém třeba se stařeckou demencí, může to být problém dost velký, u některých se to projevuje tak, že si svlékají pleny a pak je nutné několikrát za den umýt nejen starouška, ale i postel a vyměnit povlečení. Pokud staroušek není ležící, pokud je sice s demencí, ale fyzicky dobrý, je to ještě horší, to pak taky můžete denně čistit podlahu a nábytek. 

     Napínavé je taky takového člověka hlídat, neboť leckdy má tendenci odcházet  a ztrácet se. Protože žijí ve svém světě, lecky o 50 let zpátky, tak odcházejí na místa a za lidmi, která a kteří již nejsou. Pak je dost těžké vydedukovat, kam asi šli (naposledy jsme si vzpomněli, že stařenka mluvila o tom, že pojede domů k rodičům a že tenkrát bylo nádraží jinde než dnes, také jsme ji tam našli). 

     Stává se, že mají převrácený čas - v noci jsou čiperní, vyžadují pozornost a den prospí. I to může po nějaké chvíli s psychikou i fyzickou výdrží rodinných příslušníků pěkně zamávat. Navíc někteří starouškové velmi špatně snáší to, že musí mít plenky, nebo že musí být někdo u toho, když potřebují na mísu, či "gramofon" (tak se přezdívá křeslu s nočníkem), že dokáží být neuvěřitelně protivní. I to vyžaduje velkou odolnost toho, kdo se o starouška stará. 

     A tak by se dalo pokračovat. Péče o starouška je velmi náročná. Stává se, že lidé pak jsou na ty staroušky zlí, ne proto, že by je neměli rádi, ale proto, že prostě dojde k vyhoření. To se netýká jen rodinných příslušníků, to se týká i pracovníků v sociálních službách. Ale ti mají (nebo by to tak mělo fungovat) profesionální pomoc psychologů při supervizích. Rodinní příslušníci se s tím ve velké většině perou sami a ne vždy úspěšně. Proto by bylo dobré, kdyby se u nás lidé naučili, že odsoudit někoho za to, že svého starouška raději svěřil odborníkům v "důchoďáku", je nesmysl. Na západ od nás už se přišlo na to, že domácí péče vychází levněji než ústavy, že je i lidštější a tato péče tam má podporu. U nás, bohužel, zatím ne. Ale snad i my k tomu dospějeme. 

    A jen drobná poznámka na závěr - je rozdíl mezi pečovatelkou a osobní asistencí. Pokud máte doma starouška, o kterého se staráte, a uvažujete o odborné pomoci s péčí, doporučuji obrátit se na někoho z pečovatelské služby a probrat jaké jsou možnosti a co vlatně je potřebné. Pečovatelská služba musí splňovat podmínky dané zákonem o sociálních službách a její zaměstnanci též. To je dobré si ověřit, protože se stává, že tyto služby nabízejí organizace, které podmínky nesplňují a literu zákona obcházejí. Například neuvádějí jako svoji činnost "pečovatelskou službu", ale "pomoc v domácnosti". Tyto organizace pak se samozřejmě nezatěžují tím, co je zákonem dáno, účtují si co se jim zlíbí a jejich práce taky nemusí být taková, jako od těch kdo se zákonem řídí. 

     Přeji všem, kdo se o své blízké starají silné nervy a krásné dny. A těm ostatním víc pochopení, jak pro ty, kdo se starají, tak pro ty, kdo si dokázali přiznat, že tuto péči nezvládnou a pro své blízké vybrali jinou a vzhledem k situaci lepší variantu.

Autor: Marie Metlická | pátek 25.7.2014 19:27 | karma článku: 41,90 | přečteno: 7419x
  • Další články autora

Marie Metlická

Protest pro protest - aneb co je nám do lídí

Vzhledem k zapojení regionálních linek do systému ROPID došlo v dubnu 2015 k přesunu konečné stanice autobusů z Mělníka ze stanice Nádraží Holešovice na stanici Ládví. A hned od počátků se část obyvatel Ládví začala tvářit nevrle.

9.11.2015 v 20:51 | Karma: 10,36 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Marie Metlická

Někdy prostě nechápu....

Také se vám stává, že posloucháte zprávy a některé vám přijdou, jako naprostý nesmysl? A přitom jsou to věci, které jsou důležité, které rozhodují ti, co mají dbát o lidi v této zemi a o tuto zemi?

23.3.2015 v 14:19 | Karma: 19,95 | Přečteno: 692x | Diskuse| Ostatní

Marie Metlická

Pomáhá úřad? Kam?

Není tomu tak dávno, co se mluvilo o nesmyslných kontrolách v některých případech držitelů ZTP, jestli mají na tuto kartičku nárok. Že jsou podmínky příliš přísné a že dochází k nesmyslným posuzováním. Paní ministrně se nechala v médiích slyšet, že samozřejmě takové věci probíhat nebudou a pokud, tak v rozumné míře.

29.1.2015 v 9:54 | Karma: 41,64 | Přečteno: 4017x | Diskuse| Ostatní

Marie Metlická

To je ta dobrá práce?

Začíná mi být hodně smutno z toho, co se v této zemi děje. Jak jsou lidé stále manipulovatelní a ovlivnitelnímédii. Jak se jim dá krásně podsunout čím se mají zabývat, i když to ve skutečnosti není niczávratně důležitého. Názorná ukázka proběhla a probíhá v této době. A ještě do toho horlí pan Jandák, jak odvádí dobrou, ba skvělou, práci a potřebuje nutně přidat na chleba.....

25.11.2014 v 10:23 | Karma: 24,51 | Přečteno: 910x | Diskuse| Ostatní

Marie Metlická

Laik se děsí, odborník nepracuje.....

Občas se při sledování toho, co se děje kolem nás nestačím divit. Naposledy včera při sledování toho, co se děje na úřadech práce. Opět mne napadla otázka, kdo platí naše média, aby o problémech informovala ve stylu - Však v podstatě o nic nejde. A nebo informovala jen o části problému.

3.1.2014 v 11:23 | Karma: 21,40 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1317x
Jsem prý stále praštěná, skoro nepřetržitě optimistická a myslím, že život stojí za to.

Seznam rubrik